Zbultran

logo

XVII. Putování po vinicích Znojemska 2017

XVII. Putování po vinicích Znojemska 2017

XVII. Putování po vinicích Znojemska 2017

Už je to tu zase, vyrážíme do Znojma na pravidelnou vinnou ochutnávku. Ne všechno však jde podle plánu. Poutník Hroch odřekl, má zánět ledvin a tak nabíráme kromě Alíčka ještě dědu P. a Ivoška. Vyrazíme brzy a tak jsme v Dobšicích už v 10 hodin. Zavoláme paní Toufarové, aby nás ubytovala a pak jdeme do Znojma. Jsou to 3.3 km do táhlého kopce. Děda P. nás přemluvil a tak na oběd jdeme do bufáče. Před tím ochutnáme pár vzorečků ve Vlkově (VOC) věži a pak i ve výlezu z podzemí. Musíme být zavínění. To se nám podařilo. U autobusu na Horním náměstí se dozvídáme, že náš termín je nejvíce obsazený v dějinách Znovínu. Moc to nechápeme, protože si schválně na Putování vybíráme čtvrtky, neboť to bývá lidí nejméně. Musíme se někde poptat, jak k tomu došlo.

Po nástupu do autobusu vyjíždíme na první ochutnávkové místo – Božice – Starou horu. Zweigeltrebe 2016 (č.š.6358) mi chutná více než Frankovka 2015 (č.š.5101), Děda P. to vidí obráceně. V Chardonay 2016 – Terroir Club (č.š.6345) bylo cítit zelené jablíčlo Golden delicius. Mně by vyhovoval sušší. Poslední vzorek Hibernal 2015 – Terroir Club (č.š.5065) mi přišel až moc sladký. Koupím domů pro Roru a pro Zbyňu.

Po krátkém přejezdu vystoupíme pod vinicí Stošíkovice na Louce – U tří dubů. Pospíchám, abych stihl vyfotit vinici bez lidí. První vzorek je Rulandské modré 2015 – Jubilejní víno Augustiniánského opatství (č.š. 5091) mne nějak nenadchlo. Sauvignon 2015 – green (č.š.5056) již známe a byl velmi chutný, plný trávy a kopřiv. V Rulandě šedé 2016 – Terroir Club (č.š.6342), aromatické a vyzrálé, bylo možné najít medové tóny, rozinky i sušené byliny. Vysoký cukr zachraňuje vyšší kyselinka. Tramín červený 2015 – Terroir Club (č.š.5075) ve vůni s šeříkem, kosatci a růžemi a v chuti s rynglemi i s tou zaprášenou broskvičkou byl nejlepší.

Stanoviště Miroslav – Weinperky. Modrý Portugal 2016 (č.š.6357) byl dobrý za ty peníze. Veltlínské zelené 2016 – VOC (č.š.6304) bylo skvostné, po ovoci, jablíčku, i to jadérko bylo trochu cítit. Rulandské šedé 2015 – Terroir Club, bylo zase až moc sladké. V Kerneru 2016 – Terroir Club (č.š.6339) bylo možno hledat pomeranč s mandarinkou, med i s rozinkou. Pro milovníky vyššího zbytkového cukru dobrá volba.

Poslední zastavení bylo v Miroslavské Knínici – Stará hora. Tady jsme zahájili jakostním Veltlínským zeleným 2016 (č.š.6306) z Šatova, trať Na vinici. Je to dobrá volba pro nás, co dáváme přednost vínům „cena/výkon“. Sauvignon 2016 s ještěrkou (č.š.6330) nezklamal a potěší mnohé z nás. Naopak Rulandské modré 2016 – 3.14 – rosé (č.š.6348) bývávalo dříve lepší (je z Hustopečska). Pálava 2016 – Terroir Club (č.š.6326) je dobrá, však je to Pálava :-).

Možná to bylo tím, že bylo horko, možná tím, že jsme nachodili docela dost, příšlo mi, že bylo zařazeno příliš sladkých vín. Těšili jsme se na večerní ochutnávku.

Po večeři ve Vietnamské restauraci na ulici Dukelských bojovníků, která ještě není na mapě Seznamu.CZ, jsme pěšky dorazili do Louckého kláštera. Měli jsme se sejít v Dřevěném sále, ale skončili jsme ve sklepě. Na řízené ochutnávce jsem se těšil na souboj vín Frankovka 2015, Duel Akát (č.š.5103)a Frankovka 2015, Duel DUB (č.š.5104). Jak je vidět z názvu, člo o stejná vína, která pouze ležela 8 měsíců v jiném sudu. Vzorek v dubovém sudu měl malinko vyšší bezcukerný extrakt, zřejmě ho získal ze sudu. První vzorek měl být ovocnější (višně, třešně a náznak čokolády), druhý s vyšší tříslovinou, kávovinkou a povidly. Hlasovalo se komu který vzorek chutná víc, ale rozdíl byl nepatrný (proto byl výsledek 50:50). Jak jsem se na Duel těšil, tak jsem byl zklamán. Naštěstí hned další vzorek mi spravil náladu – Ryzlink vlašský 2016 (č.š.6307) – víno „cena/výkon“. Škoda, že vlašák pomalu z vinic mizí. Dříve měl rozlohu 18% a nyní to kleslo na pouhá 4%. Rulandské modré 2016 – 3.14 – klaret z Hustopečska se loni povedl více (ale nebyl špatný). Pak nastoupila „Milerka do pérka“ jakostní Müller Thurgau 2016 (č.š.6302). Je to na delší dobu poslední MT z viniční trati Peklo, která byla vyklučená a bude osazena novými sazenicemi. Ptal jsem se proč se to klučilo, zda byla nízká úroda nebo budou dávat jinou odrůdu, ale moc jsem se od p. Opatřila nedozvěděl. Sylvánské zelené 2016 – Ledňáček (č.š.6364) mi chutnalo hodně, ale koukám, že jsem ho neobjednal. Asi nechutnalo Petře. Třeba pár kousků objedná Hroch. Zatím žádnou medaili nevyhrálo. Následující Sauvignon 2016 – VOC (č.š.6327) byl typický zelený, kopřivový a tedy dobrý. Prý by měl ještě chvíli ležet na lahvi. Ryzlink Rýnský 2015 – Terroir Club (č.š.5035) je prý balzám na duši a určen pro dlouhý život. Je meruňkový s kandovaným ovocem s dlouhou předpokládanou dobou archivace (klidně 10 let). Pro mě sladký. Petře chutnal moc. Následovala nejranější odrůda Irsai Oliver 2016 (Havraníky, Stará vinice) (č.š.6319). Pro milovníky aromatických sladších vín je to dobrá volba. A zájem je asi velký, za lahev jakostňáku už dáte 120,– Kč. Poslední vzorek Tramín červený 2015 – Jubilejní víno Augustiniánského opatství (č.š.5079) byl na mě příliš květinkový i sladký. Z pochůzkové ochutnávky byl dobrý jakostní Cabernet Sauvignon 2016 (č.š.6354), ostatní vína bylo třeba už vypít (byla v optimální zralosti).

V pátek jsme byli klasicky v termálech v LAA. Jančina maminka pro nás sehnala v ONA Dnes slevenku a tak jsme měli za 35,– Eur celodenní vstup včetně saunasvětu pro dva. Bylo to fajn, ale celý den tam asi vydrží málokdo. Na pozdější oběd jsme jeli na bývalou pohraniční rotu, nyní Hotel Havraníky vinice . Vaří tu skvěle, třeba hříbkové rizoto mohu doporučit. Večer jsme šli do hospody U šneka. Tady nás výběr piv docela zklamal, i když obsluha byla vynikající. Naše servírka tu byla teprve podruhé a byla roztomilá. Hrozný byl BuQičák, nepovedl se ani SNAIL Red Ale. Chutnal nám Bobr IPA 16° a Kasteel Rouge 17°.

V sobotu bylo ošklivo a zima. Původně jsme chtěli jít na den otevřených sklepů Vrbovec. V Hnanicích jsme zjistili, že vstup (sklenka a katalog) je za 150,– a ochutnávky pak za bločky. Přehodnotili jsme situaci a chtěli jsme jit na stejnou akci (den otenřených sklepů) do Nového Šaldorfu. Včas však někdo zjistil, že vstup na osobu je 400,– za což dostanete „tolary“ které pak měníte za vzorky. Se slzou v oku jsme vzpomněli na loňskou akci v Retzu (Retzer Weinwoche), kde byla sklenka zálohovaná a vzorky se platily penězi (Eury). Letos se však koná až 15. – 25.6.2017. Skončili jsme ve Vlkově (VOC) věži a s hosteskou Radkou nám tu bylo dobře. Radka nás už jednou provázela na Putování a možná s námi pojede i na podzim. Když se tedy ohlásí, protože kontakt na ní jsme si nevzali.

Tady jsou fotky.

Zbultran

poslat zpětnou vazbu k článku

Koukněte na autora na akupunktuře.

so 20. dubna 2024

A je to tady. Pokračujeme v tradici. Na Bacín vyrážíme v sobotu 20.4. 2024 vlakem z Prahy hl.n. v 8:45. V Zadní Třebani budeme v 9:22; v 9:33 přestoupíme do vlaku na Liteň, kde budeme 9:43. Následně vyrazíme na 10km okružní trasu přes Bacín a skončíme zase v Litni. Z Litně návrat (16:10, 16:19 / 16:32, 17:09) nebo pozdější (18:10, 18:19 / 18:32, 19:09). více

© Zbultran | Mapa stránek | Napište nám | rss RSS Úvodní stránka | rss RSS Zbultranův deníček