Zbultran

logo

XX. Putování po archivních sklepích 2017

Bezlepkový smažený květák Na věčnosti

Bezlepkový smažený květák Na věčnosti

Znovu jsme ve Znojmu na Putování po archivních sklepích. Tentokrát je to už po dvacáté. My teda dvacetkrát nebyli, ale firma ZNOVÍN ho pořádá už 20 let. Ubytováni jsme v Apartmánech Frič na střeše v tzv. Orlím hnízdě. Tento apartmán je pro tři a mají ještě druhý K2 pro dva. Líbí se nám tu, snad se nám podaří apartmán zabrat i v květnu.

Před jednou nastupujeme na Horním náměstí do autobusu a snažíme se držet místa notorickým zpozdilcům. Doprovází nás Karel a slečna Kristýna. Karel se rozdováděl, trochu přiopil, ale stále zůstal vtipným. Kristýnka nám nalévá dobrou míru.

První zastavení je ve Strachoticích. Tady se už těšíme na jakostní Rýnský ryzlink 2016, č.š. 6316. Máme už nachutnáno od Hrocha. Lidá si k němu začali objednávat celé bedny a tak to také zkusil. Výsledek, vynikající víno v poměru cena / výkon, mazlivé pohlazení s nádechem meduňky a marcipánu. V době putování měli jen 20.000 lahví. Další byl Veltlín zelený 2015 – Terroir Club, č.š. 5017 ověnčený medailemi a známý nám již z dřívějška. Další Veltlín zelený 2016 – Terroir Club, č.š. 6375 byl dobrý, ale předchozí mi chutnal víc. Jakostní Muškát moravský 2016 (Tasovice, Staré vinohrady), č.š. 6333 byl voňavý, příjemný s chutí limetek až grepu. Tramín červený 2016 – Terroir Lacerta viridis, č.š. 6320 mě neoslovil.

Přejeli jsme do Vodního mlýnu ve Slupi, kde podávají už tradičně ke každému vzorku vína jiný chléb (v pořadí – maďarský, dýňový, slunečnicový, ořechový a americký). Přijde mi to, že se pekař Růžička letos neukázal, v ořechovém chlebě se jen velmi obtížně hledaly ořechy a americký byl obyčejný chleba s hrozinkami. Ale nebyli jsme tu prvotně na degustaci chleba! Jakostní Chardonay 2016 (Strachotice, Dívčí vrch), č.š. 6344 byl slušným standardem. Následoval ho Chardonay 2016 – Terroir Club,č.š. 6369. Víno mělo jen 0.7 g cukru na litr a kvasilo metodou sur lie. Bylo velmi dobré. Dříve burgundské nyní Rulandské šedé 2015 – Terroir Club, č.š. 5026 bylo luxusní, v chuti kompotované ovoce. Rulandské bílé 2015 – Terroir Club, č.š. 5026 bylo ještě lepší. Vanilka a míchaný jablkovo – hruškový kompot s hřebíčkem Pálavy 2015 – Terroir Club,č.š. 5071 nám připomene, že se blíží Vánoce.

V Jaroslavicích jsme ochutnali dvě mladá vína Zweigeltrebe – rosé 2017, č.š. 7302/7305 a červené Svatovavřinecké 2017, č.š. 7303/7306 s chutí ostružin a švestek. Obě byla svěží a velmi dobrá, Petra preferovala růžové, já dával přednost červenému. Ostatní červená v Jaroslavicích nás neoslovila přestože Karlovi Rulandské modré 2016 – 3,14,č.š. 6349 připomínalo „krajkové kalhotky“ a Frankovku 2015 – Terroir Club,č.š.5102 přek­řtil na klobáskové víno.

V Příměticích nezklamal Ryzlink vlašský 2015 – Terroir Club,č.š. 5012 ze Šobesu. Je dražší, ale myslím si, že tu kvalitu odpovídající dvojnásobné ceně jakostního vína má. Ostatní vína v Příměticích mu těžko konkurovala. Poutník Hroch se rozplýval nad Sauvignonem 2016 – Retrostyl, č.š. 6366. Mě nechutnal. Poslední víno Rulandské šedé2015 – Terroir Club,č.š.5043 bylo hrozinkově-sladké, medové a dobré.

V Sedlešovicích jsme ochutnali poslední mladé víno Muller Thurgau 2017, č.š.7301/7304, prý vícevrstvé víno s chutí angreštu, nezralého banánu a blum. Chutnal nám i Ledňáček Veltlínské zelené 2016,č.š.6303. Z šumivých vín mi chutnal nejvíce Znovín Classic Sekt Brut 2016, č.š. 6350.

Na posledním zastavení v Louckém klášteře nám chutnal Veltlín červený ranný 2016, č.š.6338 – (cena/výkon). I další vína byla dobrá (č.š. 6328, 6329, 6348, 6355) ale již bylo mnoho vzorků zkonzumováno a nejspíše jsem tím byl ovlivněn. Karel zahrál na foukací harmoniku, tady je krátký úryvek:

Ne večerní přechutnávce byly také dobré kousky. Vypíchnu Irsai Oliver 2016, č.š. 6319 a Dornfelder 2016,č.š. 6361, která jsem ochutnal až po návratu u poutníka Hrocha. Na ochutnávce jsme potkali i Radku, z jarní předdegustace ve VOC věži. Rozlévala a tak se s námi nemohla napít …

Tady je pár fotek.

A ještě fotky od Ajky.

Zbultran

poslat zpětnou vazbu k článku

Koukněte na autora na akupunktuře.

© Zbultran | Mapa stránek | Napište nám | rss RSS Úvodní stránka | rss RSS Zbultranův deníček