XXII. Putování po archivních sklepích Znovínu (2019)
![XXII. Putování po sklepích](/a/a6034t.jpg)
XXII. Putování po sklepích
Tak se to jednou muselo stát. Na Putování po archivních sklepích Znovínu vyrážíme letos (2019) poprvé sami. První nám dala košem Alíček a postupně se připojovali další a další. Nicméně i tak byla akce vydařená, i když samozřejmě ne tak jako s kamarády.
Spali jsme v hotelu Morava. Je tu i parkování na dvoře (horší zajíždění způsobené tím, že auta jsou pořád větší a větší) a snídaně v ceně. Pokoje čisté, prostorné. Dole ve fotkách možno zkontrolovat.
Obědvali jsme opět v Indicko nepálské restauraci Óm a byli jsme znovu hodně spokojeni. Večer jsme byli na Spaghetti aglio olio e peperoncino a extra hořké dvanáctce Radegast v restauraci Tusto. Druhý den cestou z LAA jsme se stavili v Dobšicích Na selské, kde vaří obří porce a pizzu, co se opravdu nedá sníst.
Ale zpátky k vínu. K autobusu Znovínu jsme to měli opravdu blízko, stačilo vyjít před hotel. Ochutnávkou nás provázel Karel Charlie Slavík. Cestou na první ochutnávkové místo ve Strachoticích nám vyprávěl o vínu a sklizni ročníku 2019. Nejlépe ho prý charakterizuje věta ředitele p. Vajčnera: „Víno ročníku 2019 bude sluncem slazené a nocí kořeněné“. Ve Strachoticích nám chutnal Ryzlink Rýnský 2018 z Hnanic, Knížecí vrch (meduňka, limetka, cena/výkon) č.š. 8353. Výborný byl i výběr z bobulí Tramín červený 2017 – Terroir Club č.š. 7356 se zbytkovým cukrem 66,8 g/l a fenomenálním bezcukerným extraktem 35,6 g/l.
Pokračujeme do Vodního mlýnu ve Slupi. Začínáme Rulandským bílým 2018 – Terroir Lacerta viridis z Hnanic, Fládnická č.š. 8364, ve které vidí Charlie zaprášenou broskvičku, mango a chlebovinku. V Rulandském šedém 2018 – Terroir Club č.š. 8384 (meruňka) z Miroslavi, Weinperky vidí Ch. doširoka rozkročenou dámu. Nám chutnalo RŠ více než RB. Petře ještě zachutnalo Chardonnay 2018 z Hustopečska č.š. 8333.
V Jaroslavicích jsme chutnali červená vína, včetně dvou mladých 2019, Zweigeltrebe – rosé 2019 a Svatovavřinecké 2019 (bylo lepší, hotovější). Mně oslovil Blauburger 2018 z Chvalovic, Dívčí hory č.š. 8396 (prý ostružiny, borůvky, ale rozhodně poměr cena-výkon). Zweigeltrebe 2017 Terroir Club ze Stošíkovic na Louce, U tří dubů č.š. 7389 je taková marmeládová noblesní francouzská dáma s 1,8 g/l cukru.
V Příměticích všechno vytrumfoval Ryzlink rýnský 2016 – Terroir Club ze Šobesu č.š. 6394, bylinný, trochu heřmánkový, na lahvi naleželý dostatečně dlouho. Nedá se nic dělat, je to drahé, ale dobré. To samé platí i o půllitrovce výběru z bobulí Pálava 2017 z Vrbovce, Šác č.š. 7359 (růžový grep sypaný vanilkovým cukrem s medem). Kyselinky jsou 8,1 g/l, což asi se v hroznech nezrodilo a bylo dodáno. To mne trochu mrzí, protože se ztrácí ta různost vín podle ročníků.
V Sedlešovicích chutnáme bílé mladé – Müller Thurgau, ale připadá nám až moc kyselé. Nevylučuji ale, že to bylo způsobeno posledním vzorkem v Příměticích. Pak jsme ochutnali dobré na chladumilných kvasnicích kvašené Sylvánské zelené 2018 – Ledňáček říční z Miroslavi, Weinperky č.š. 8316 a šumivá vína.
Skončili jsme v Louckém klášteře, kde Znovín rekonstruuje sály bývalé knihovny. Nyní jsou prázdné, knihy i s regálem od p. Lahofera odstěhovali už dávno do Strahovského kláštera. Ochutnali jsme Modrého Janka, Sauvignon 2018 Green a Tropical, ale Green byl málo zelený (žádná kopřiva ale černý bez a Tropical málo citrusový. Lepší nám přišla Veritaska 2018 – Terroir Club z Tasovic, Starých vinohradů (jen 4,2 ha) č.š. 8370. Sladký výběr z hroznů Tramín červený – varianta kořenný 2018 ze Chvalovic, Dívčí hora č.š. 8373 si vybral jako Jubilejní víno Augustiniánský opat.
Na pochůzkové ochutnávce jsme zkusili Veltlínské zelené 2017 – Retro Styl č.š. 7329, který asi bude chutnat Hrochovi. Ochutnali jsme i výroční víno k 30. výročí pádu železné opony Rýnský ryzlink 2018, z vinic v linii bunkrů v Šatově č.š. 8433 (přišlo nám moc květinově voňavé) a deset let starý RR, který nebyl vůbec špatný.
Tady je odkaz na fotky.
Zbultran
Nepřehlédněte
Koukněte na autora na akupunktuře.